TEATTERIRYHMÄT ETSIVÄT TILAA …..
Telakka-projekti alkoi idea-asteella vuonna 1993. Tampereella toimi ammattiteatteri-ryhmiä , joilla kenelläkään ei ollut vakinaista esitys- ja harjoitustilaa. Jokainen ryhmä haali erikseen avustuksensa valtiolta, lääniltä, kaupungilta ja mistä milloinkin. Suurin osa rahoista ja energiasta kului aina markkinointiin ja/tai uuden tilan lanseeraamiseen. Tampereella oli vaikeaa saada yleisö löytämään millon mitäkin nurkkia, joissa esityksiä järjestettiin.
Yhdistimme voimavarojamme ja aloimme etsimään yhteistä tilaa. Mahdollisia löytyikin ja joistakin tehtiin jo piirustuksia ja laskelmia, mutta aina ne jostain syystä menivät alta. 1994 sitten löysimme vanhan tyhjän varastorakennuksen Tampereen keskustasta, jonka omisti rakennusyhtiö YIT. Heidän kanssaan kävimme neuvotteluja, esittelimme suunnitelmiamme, unelmiamme ja laskelmiamme. Lopulta saimme väliaikaisen vuokrasopimuksen solmittua tammikuussa 1996.
Tila oli jääkylmä ja ulkona paukkui pakkanen kun aloitimme näytelmän harjoitukset. Tässä vaiheessa ryhmä oli muodostunut kolmesta ammattiteatteriryhmästä; MOTELLI SKRONKLESTA, MORAALIA -TEATTERISTA JA RYHMÄ FAGERHOLMISTA. Yhteensulautuminen oli saanut nimekseen TELAKKA. Suunnitelmissa oli, ensimmäinen ensi-ilta keväällä 1996.
TALKOOTYÖLLÄ KULTTUURITALOKSI
Näytelmää harjoiteltiin visioista riippuen talon I ja III:ssa kerroksessa. Kolmas kerros olisi ollut näytelmän kannalta paras vaihtoehto, mutta paloturvallisuus yms. seikkojen vuoksi harjoitukset oli siirrettävä ensimmäiseen kerrokseen. Tämänkaltaisia ongelmia kasaantui muitakin ja aloimme miettimään tulevaisuutta ja kykyämme pitää talo hallussamme, jotta voisimme valmistaa esityksiä III: teen kerrokseen. Pelkäsimme, että ensimmäisen näytelmän jälkeen joutuisimme joka tapauksessa rahattomina pois ja tilanne olisi taas sama kuin ennenkin. Olimme jo aikaisemmin haaveilleet remontoivamme talon ja syntyi idea rakentaa kaikki kerrokset kuntoon. Päätimme rakentaa I kerrokseen kesäravintolan jonka tuotoilla rahoittaisimme tilan rakentamisen teatteriksi..
Ravintola ja talon ulkopuolelle (talkootyönä) rakennettu terassi aukesivat toukokuun 17 pv 1996 väliaikaisilla kesäravintola-luvilla. ”Rahat ensimmäisen varaston ostoon lainattiin ja aloimme opetella tarjoilemista. Aloittaessamme rakentamisen meitä oli seitsemän ja elokuussa talkooväen määrä oli jo yli kolmekymmentä. Koska rahaa ei ollut kaikki kalusteet ja pöytäliinat yms. toimme kodeistamme ja jonkin verran saimme myös lahjoituksia. Kaikki rakentaminen toteutettiin kerjätystä jätepuusta yms. materiaalista. Yllätykseksemme ravintolasta tuli menestys. Kesä meni tarjoillessa ja samalla rakensimme muita kerroksia talouden niin salliessa”.
KULTTUURITALO TELAKKA
Taloon oli rakennettava sosiaaliset tilat, wc: t lämmitysjärjestelmä, ilmastointi, sprinkleröinti, vesi- ja viemäröintityöt, sauna, toisin sanoen rakentaa koko talo uudelleen sisältä. Remonttia tehtiin koko talvi 96 – 97. Materiaaleja hankimme mm. purkamalla vanhoja latoja ja hirsimökkejä sekä “pummaamalla” jätelautaa eri työmailta. Tarkoituksena oli rakentaa varaston ja itsemme näköinen rakennus sekä käyttää enemmän mielikuvitusta kuin rahaa.
Rakentamisen lomassa teimme myös rahoitus- ja hallintosuunnitelmia joiden tuloksena saimme remontin loppuun viemiseksi lainan. Samaan aikaan neuvottelimme YIT-yhtymän kanssa mahdollisuuksista hankkia kiinteistö omaksi.
Syksystä 96 lähtien olimme maksaneet vuokraa , mutta tulimme tilanteeseen, että joko ostamme talon tai sitten maksamme käyvän vuokran. Neuvottelut päätyivät siihen, että kauppakirjat solmittiin vappuaattona 97. Vappuaattona avasimme terassin ja I. Kerroksen uudelleen. Rakentaminen muissa kerroksissa jatkui. Talkooväki talven aikana oli harventunut, mutta sitkeimmät sissit jatkoivat.
Talon toinen kerros tarkastettiin kesäkuussa, jonne valmistuivat toimistotilat, wc. t teatterin pukuhuone, sauna ja galleria/ tilausravintola. Talon kolmas kerros tarkastettiin elokuussa juuri ennen teatterikesä-viikkoa.
Koko talon lopputarkastus suoritettiin 14.11.1997.
Remontti toteutettiin ilman Tampereen kaupungin tai valtion tukea ja se toteutettiin suurimmaksi osaksi talkootyönä.
Remontoinnin ja ravintolan pyörittämisen rinnalla tuotimme taloon monipuolista ohjelmaa; esiintyen itse ja hankkimalla mielenkiintoisia vierailuja. Remontin aikana ohjelma keskittyi ravintolaan, mutta heti teatteritilan valmistuttua sinne ohjattiin niin teatteri-, tanssi-, kuin elokuvaesityksiä. Ensimmäinen oma ensi-ilta oli 8.12.1997.
Tällä hetkellä talo työllistää vakituisesti 25 ihmistä.
Suuri joukko muita ihmisiä työllistyy projektien kautta esim. bändit elokuvaprojektit ja tapahtumat. Telakasta onkin kehittynyt kansallisesti ja kansainvälisesti huomattu kulttuurin monitoimitalo.
Huomattavaa on, että talo toimii enimmäkseen ilman julkista tukea, lukuun ottamatta teatterille saatuja tukia ja projektiapurahoja.
Toimintaperiaate on, että ravintolasta saadut mahdolliset tuotot ohjataan teatterin ja omaehtoisen kulttuurin synnyttämiseen.