Galleria Telakka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JARI ARFFMAN
!Vandalismia!

Valokuvia

Galleria Telakka 1.12. – 31.12.2017, Tullikamarin aukio 3, 2 kerros,
Tampere

Maanantaiaamuna 12.9.2016 löysin kaksi Pillupolitiikkaa-valokuvateostani alastonkuvasarjastani siististi nojallaan työhuoneeni ovelta. Pillupolitiikkaa-teossarja näyttää, että seksuaalisuus on hyvää, merkityksellistä ja tärkeää. Teokset oli nostettu pois asukkaiden varastohuoneisiin ja työhuoneisiini vievän kellariportaikon 11 valokuvateoksen ripustuksesta. Ripustin teokset takaisin portaikkoon.

Tiistaiaamuna 13.9.16 löysin kymmenen teosta yhdestätoista ilkivaltaisesti tuhottuina: ensin valokuvateosten pleksit ja lasit oli isketty sisään, minkä jälkeen kuvapinnat oli töhritty. Tuhotyö oli harkittu, sillä sekä iskut että töhryt noudattivat osaltaan teosten muotokieltä. Kellariin johtavaan portaikkoon eivät pääse kuin saman rapun asukkaat. Tein pillupoliittisesti motivoituneesta vandalismista poliisille tutkintapyynnön.

Olin yllättynyt kotimaisen voimin toteutetusta taidetuhotyöstä, koska viimeisimmät tämän suuntaiset tiedot olivat tulleet kaukaa Irakista helmikuussa 2015. Tuolloin jihadistijärjestö Isisin taistelijat pirstoivat tuhansia vuosia vanhoja taide-esineitä, kun he iskivät veistoksia lekoilla ja porasivat niitä palasiksi katuporalla.

Tuon tuhotut teokseni esille, koska tämä hyökkäys on enemmän kuin kulttuuritragedia. Teosten tuhoaminen ruokkii väkivaltaista ajattelua ja konflikteja. Teosten esilletuomiselle estän taidetuhoojaa pääsemästä päämääräänsä, luoda turvattomuutta.

Olen Valokuvataiteilijoiden Liiton ja Tampereen Taiteilijaseuran jäsen. Olen osallistunut näyttelyihin vuodesta 1993 lähtien ja toiminut päätoimisena valokuvataiteilijana viimeiset 15 vuotta.

Löydät seuraavasta linkistä Aamulehden Kulttuurin jutun taidetuhosta: http://www.aamulehti.fi/kulttuuri/valokuvataiteilijan-alastonkuvat-joutuivat-kummallisen-ilkivallan-kohteeksi-tampereella/

Jari Arffman
Valokuvataiteilija / Photographic artist
YTM / MSSc
040 7290 480

jari.arffman@bart.fi
www.galleriat.net/artarffman

Näyttelyt ovat avoinna:
Arkisin klo 11.00. – 16.00.
Viikonloppuisin klo 14.00. – 17.00, ellei tilassa ole yksityistilaisuutta.

YHTEYSTIEDOT:
GALLERIA TELAKKA | MARKKU MÄKIRANTA
Tullikamarin aukio 3
33100 Tampere
03 2250 723
markku.makiranta(at)telakka.eu