Galleria Telakka


Jari Arffmanin verkkonäyttely
2. 3. 2021 —–>

Taiteilijakuvia työhuoneilla -näyttelyyn pyysin tamperelaisia ja pirkanmaalaisia nykytaiteilijoita Tampereen Taiteilijaseuran kautta kutsumaan minut keskustelemaan työhuoneilleen, jotta voisin valokuvata heidät Polaroidille, pikafilmille. Arvo- tai mielipidevaltaa, arvostusta ja vaikutusta heillä voi olla, mutta heidän päämääränsä on löytää oma suhteensa todellisuuden kanssa vuorovaikuttamiseen. Vanha myytti juoposta kylähullustakin on mennyttä aikaa, sillä nykytaiteilija tekee töitään siinä kuin kuka tahansa muu ammattilainen. Toimeentulon kannalta taiteilijuus tarkoittaa valmiutta köyhyyteen. Tämä on valtava riski taiteilijan taloudellisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta, koska tulot ovat varsinkin uran alkuvaiheessa pätkämäisiä, epäsäännöllisiä ja matalia. Köyhyyden vastapooliksi asettuu taiteilijanvapaus. Se on niin kallisarvoista, että harva taiteilija kohtalostaan ruikuttaa – useimmiten päinvastoin. Pyysin kuvaamisen jälkeen kuvattaviani valitsemaan näyttelyteoksen muutaman vaihtoehdon väliltä ja myös signeeraamaan valintansa. Joitakuita heistä nousee kansakunnan kaapin päälle. Arkistolahjoitan Kuvataiteilijoita työhuoneilla -näyttelyn digitaalisessa muodossa Kansallisgallerialle, jotta näistä taitavista ja rohkeista huippuosaajista jää jälki kansakuntamme muistiin.

Galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja kirjoittaa kuvasarjasta:

”Taiteilijakuvia työhuoneilla on (…) muotokuvasarja. Se on toteutettu Polaroid-kuvina, ja mallin hyväksyntä on kuvissa läsnä mallin signeerauksena. Sarja on mittakaavaltaan intiimi, mutta mallien läsnäolo on kuitenkin muotokuvaperinteen mukaista. Sarja on myös selvä kunnianosoitus kollegoille.”

Valokuvasin Dokumenttiprojekti Tampereen ensimmäisen vaiheen vuosina 2006–2003. Sen kuraattorina työskenteli Sara Hildénin taidemuseon silloinen johtaja, taidemaalari ja professori Timo Vuorikoski. Valokuvasin tamperelaisia elämässä elämäänsä ja tekemässä töitänsä 18 eri kaupunginosassa, ja tuloksena syntyi runsaan 100 dokumenttivalokuvan näyttely, Dokumenttiprojekti Tampere. Se on luovuttamattomiin universaaleihin arvoihin, ihmisoikeuksiin ja taiteenvapauteen perustuva kotiseutukuvaus, jonka käynnistin uudelleen näyttelyllä Taiteilijakuvia työhuoneilla vuonna 2018.

Näyttelyyn tästä

Jari Arffman, valokuvataiteilija
https://www.galleriat.net/artarffman/index.html

Radio 957:n toimittaja Jani Nivala haastatteli aamulähetyksessä valokuvataiteilija Jari Arffmania hänen TAITEILIJAKUVIA TYÖHUONEILLA -näyttelystään MERZ SAMMONKADULLA (Tampere) itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2018.

Kuuntele haastattelu tästä

Aamulehti juttu

Dokumenttiprojekti Jotain pyhää

Dokumennttiprojekti baarikärpäset

 

Galleriassa olevat näyttelyt ovat avoinna:
Arkisin klo 11.00. – 17.00.
Viikonloppuisin klo 14.00. – 17.00, ellei tilassa ole yksityistilaisuutta.

YHTEYSTIEDOT:
GALLERIA TELAKKA | Markku Mäkiranta
Tullikamarin aukio 3
33100 Tampere
03 2250 723
markku.makiranta(at)telakka.eu

Call Now ButtonSoita